Az esküvőszervezés utáni újabb kihívás: a lakáseladás

A múlt hétvégén volt az unokatestvérem, Timi esküvője. Igazi nagy lakodalom volt, templomi esküvővel és több mint 150 vendéggel. Az esküvő megszervezésében én is segédkeztem, különösen a megfelelő helyszín megtalálásában. Több rendezvényszervező ismerősöm is van, így tőlük tudtam kérni tippeket ahhoz, hogy hol érdemes lebonyolítani egy nagyobb létszámú lakodalmat. Végül pedig még a dekorációk kiválasztásába és összeállításába is befogtak.

A templomi esküvőt megelőzően az érkező vendégeknek szerveztek egy kisebb fogadást egy a templomhoz közeli étteremben, ugyanis sokan a rokonságból több órás utat tettek meg, mivel az unokatestvérem vőlegénye a Vajdaságból származik. A templomi ceremónia után pedig mindannyian átvonultunk a vacsora helyszínére és megkezdődhetett az igazi lagzi. Volt minden, ami egy igazi hagyományos lakodalomhoz kellhet: vőfély, menyasszony tánc, menyasszony rablás, és persze cigány zenekar.

Több fogásos vacsora és két emeletes esküvői torta várta az éhes vendégeket. Ügyeltek arra, hogy változatos legyen a menü, és mindenki találjon az ízlésének megfelelő ételt. A vacsora után végre volt alkalmam gratulálni és pár szót váltani Timivel és a (most már) férjével, Ádámmal. Már évek óta együtt élnek egy kisebb közös lakásban, Budapesten. Kérdeztem őket, hogy most, hogy friss házasok, mik a terveik. Elmondták, hogy hamarosan el szeretnék adni a lakásukat, és a pénzből, amit érte kapnak egy ideig egy nagyobb lakást bérelni, majd ha sikerült elég pénzt összegyűjteniük, egy másik lakást venni.

Már adtak is fel hirdetést ezzel kapcsolatban, és el is ment hozzájuk néhány érdeklődő megnézni a lakást. Mivel a lakást, amiben laktak még Ádám szülei vették meg vagy 15 évvel ezelőtt, ahhoz, hogy most eladhassák, mindenképpen szükségük lesz egy újonnan kiállított energetikai tanúsítványra, ami a lakás energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Ezzel ők is tisztában voltak, csak azzal nem, hogy ez pontosan honnan beszerezhető, és hogy mennyi is egy ilyen energetikai tanúsítvány ára.

Mivel nem rég én is eladtam a korábbi lakásomat, pont a segítségükre tudtam lenni ebben. Én akkor egy olyan céget kértem fel a felmérésre és kiállításra, ami minden várakozásomat felülmúlta. A felmérés után 24 órán belül át tudtam venni a tanúsítványt. Ehhez csupán fel kellett őket hívnom, és megbeszélnem velük az időpontot, hogy mikor tudna kijönni a mérnök kollégájuk felmérni a terepet. Hamarosan pedig már maga a mérnök keresett fel engem. Ő felmérte a lakás állapotát és továbbította a méréseit a tanúsítványkiadónak.

Egy nap sem telt el, és a futár már az ajtómon kopogtatott kezében az energetikai tanúsítványommal. Bárcsak minden dokumentum beszerzése ilyen egyszerűen működhetne! A cég ráadásul még meg is ajándékozott engem egy ingatlan kisokossal, amiben számos hasznos infóra lelhettem. A tanúsítványt egyébként akár emailben is megkaphattam volna, és sürgős esetekben akár már 12 órán belül megkaphatnám a HET-számát. Az energetikai tanúsítvány ára sem volt egy horribilis összeg, ráadásul Timiék lakása kisebb is, mint az enyém volt, így ők még olcsóbban megúszhatják.

Az e-tanusitas.hu nem csak felár nélkül biztosítja ezt a gyorsaságot és kényelmet, még ár- és termékgaranciát is vállal. Ezzel tehát még az amúgy is stresszes lakáseladás közepette egy terhet legalább levesznek a vállunkról. Sokan ugyanis csak az utolsó pillanatban tudják meg, hogy az adás-vételi szerződés megkötéséhez muszáj energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznünk. A tanúsítvány a lakásokat, házakat a rossz energiahatékonyságú JJ kategóriától sorolhatja az AA++ kategóriáig, ami a minimális energiaigényű épületeket jelenti.

Reggel 8-tól este 8-ig elérhetőek, és az ország bármely pontján megtalálhatóak, és a 24 órás kézbesítést vállalják bárhova. Emellett 10 évig meg is őrzik azt, arra az esetre, ha a későbbiekben még szükség lenne rá, és számlát is tudnak adni róla. Ezt a céget ajánlottam Timinek és Ádámnak is. Remélem megkönnyítettem ezzel a dolgukat és sikerül rövid időn belül eladniuk a lakást.