Egy esküvőn is beszélgethetünk a megújuló energiáról…

Elmesélem annak a történetét, hogy hogyan találtunk rá a férjemmel a legjobb napelemes pályázatokkal foglalkozó szolgáltatásra. Az egész a szerencsés véletlennek volt köszönhető. Történt ugyanis, hogy még régebben az unokahúgom esküvőjét ünnepeltük: hatalmas, százötven fős lagzit szerveztek, ahol a család szinte összes tagja jelen volt. Minket a férjemmel a másik unokahúgommal és az ő férjével ültettek egy asztalhoz és végig nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk és jókat beszélgettünk.

Teljesen véletlenül jött szóba a környezetvédelem és az energiatakarékosság kérdése, mire mi mondtuk a férjemmel, hogy szeretnénk majd megpályázni napelemes rendszert. Erre az unokahúgom azt felelte, hogy ő tud ajánlani egy olyan szolgáltatást, amelyben biztosan nem fogunk csalódni, ugyanis ők teljesen meg vannak elégedve a felszerelt napelemeikkel. Csodálkoztam nagyon, ugyanis nem is tudtam arról, hogy ők ilyenbe belevágtak. Mindenesetre másnap amikor már otthon voltunk, fel is kerestük az interneten azt az oldalt, amit tanácsoltak nekünk. Mi mindenképpen a tetőnkre akartunk napelemeket, ezért boldogan vettük észre, hogy erre vonatkozóan rengeteg információ áll a rendelkezésünkre, ugyanis kitérnek arra, hogy bizony egyáltalán nem mindegy milyen tetőszerkezetre tervezi valaki a napelemes rendszer beépíttetését. Nagyon sok mindenre oda kell figyelni tetőkkel kapcsolatban, mint például arra, hogy milyen tájolású tetőről van szó (délkeleti/délnyugati), mennyire optimális a tető dőlésszöge, van-e valami, ami beárnyékolhatja az elemeket, legutolsó sorban pedig, hogy merre találhatóak az elektromos rákötési pontok.

Az oldal rengeteg tudnivalóval látja el az érdeklődőket, mindent érthetően és világosan fogalmaznak meg, mint például azt is, hogy mi az az inverter. Elmagyarázzák, hogy ennek az eszköz azt a feladatot látja el, hogy átalakítja a napelemek által létrehozott egyenáramot azzá a váltakozó árammá, amellyel az emberek otthonaikban üzemeltetni tudják a mindenfajta eszközeiket. Tehát magyarán szólva az inverter nem más, mint a fotovoltaikus rendszerek központi „szerve”, amely miatt az egész folyamat létrejöhet. Ha pedig ez az nincs vagy netalántán rosszul működne, akkor mondhatni a rendszert nem lehetne használni, így emiatt kiemelkedően fontos, hogy milyen a minősége. Egyébként maga az árajánlat kérés nem bonyolult, az oldalon keresztül könnyen megtalálható és elvégezhető. Meg kell adni a nevet, a telefonszámot, az irányítószámot, a település nevét, ahol lakik az illető, az utcát, a házszámot, az e-mail címet, valamint azt, hogy mekkora az éves áramfogyasztás (ezt akár forintban vagy KWH-ban is meg lehet adni). A végén pedig be lehet gépelni egyéb megjegyzést, illetve még azt is ki lehet választani, hogy milyen forrásból hallottunk a szolgáltatásról és a pályázatról.

Hamar eldöntöttük a férjemmel, hogy megpályázzuk a támogatást, amely minimum 500.000 forintos, maximum 10 millió forintos hitelt jelentett és rengeteg környezettudatos és energiatakarékos beruházásra volt fordítható. Amikor elindult ez az egész folyamat, elmondták, hogy csakis helyszíni felmérés, illetve személyes beszélgetés után tudnak mondani bármit is, ígérni meg pláne.

Sosem fogom megbánni, hogy ezt a szolgáltatást választottuk, hiszen a kivitelezés elejétől egészen a végéig csodásan működött minden. Bár ugyan még nem telt el 10 év, de mind a ketten tudjuk, hogy hamarosan meg fog térülni az összeg, amelyet a napelemekre fordítottunk.